Tradycyjny pączek w tłusty czwartek
2024-02-08

Zgodnie z tradycją zjedzenie chociaż jednego pączka w tłusty czwartek przynosi szczęście przez cały rok. Dlatego też – aby pomyślności nie zabrakło – wojewoda małopolski Krzysztof Jan Klęczar oraz II wicewojewoda Ryszard Śmiałek spotkali się dziś z pracownikami Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie na słodkim poczęstunku.

– Pączki i faworki to tradycyjne tłustoczwartkowe przysmaki, które dziś królują na polskich stołach. Nie mogło ich zatem zabraknąć podczas spotkań w naszym Urzędzie. Życzę Państwu smacznego i wszelkiej pomyślności przez cały rok – mówi wojewoda małopolski Krzysztof Jan Klęczar.

Wojewoda Krzysztof Jan Klęczar odwiedził pracowników Oddziału Paszportowego ze słodkim poczęstunkiem. Wicewojewoda Ryszard Śmiałek przywiózł pączki pracownikom Wydziału Spraw Cudzoziemców.

Pączki w Polsce znane są od XII wieku, chociaż ich historia sięga starożytności. Setki lat temu smażone ciasto chlebowe nadziewano słoniną. Pierwsze słodkie pączki zawierały orzechy. Dopiero w XVII wieku popularny przysmak zyskał na lekkości. Dostępne dziś w cukierniach pączki to puszyste kule z ciasta drożdżowego z rozmaitymi dodatkami.


20240208_Paczki_MUW 20240208_Paczki_MUW 20240208_Paczki_MUW 20240208_Paczki_MUW 20240208_Paczki_MUW 20240208_Paczki_MUW 20240208_Paszporty_paczki 20240208_Paszporty_paczki 20240208_Paszporty_paczki 20240208_Paszporty_paczki 20240208_WSC_paczki 20240208_WSC_paczki 20240208_WSC_paczki
Podziel się:
wstecz    do góry     drukuj